Nuffnang Ads

08 Julai 2010

Pilihan Raya ke 13 Awal febuari 2011 ?
Membaca berita Utusan ini - seolah-olah saya dapat membaca apa yang tersimpan di dalam kota minda DS Najib. Menjanjikan duit raya kepada semua peneroka tanah rancangan Felda merupakan satu tanda atau signal awal bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 semakin hampir. Menjanjikan "satu kejutan" - DS Najib dilihat sudah boleh mencongak bilakah tarikh pilihanraya yang terbaik untuk melakar kejayaan dan kemenangan. Mungkin saya terlalu awal menghitung teka-teki ini. Namun demikian, pilihan raya Sarawak bisa sahaja dilakukan pada bila-bila masa sahaja daripada sekarang - kerana tempoh tamat rasminya adalah Jun 2011.

Kebiasaanya, pilihan raya Sarawak tidak akan menunggu sehigga saat-saat akhir, maka ramai pemerhati mengesyaki paling lewat, pilihan raya Sarawak akan diadakan pada awal tahun hadapan. Di sisi lain pula, ramai juga pemerhati politik percaya bahawa pilihan raya Sarawak akan diadakan serentak dengan Pilihan Raya Umum ke-13, memandangkan iklim politik di Sarawak yang semakin berubah sejak DAP merampas kerusi parlimen Sibu baru-baru ini.

Bagi mengelakkan sentimen kekalahan BN yang mungkin agak banyak di Semenanjung daripada menular masuk ke Sarawak dan memberi kesan pengundian di sana. Maka, secara teorinya - pilihan raya perlu diadakan serentak, sekali gus mengurangkan kekuatan pembangkang dari segi tumpuan. Secara teknikalnya ia nampak sangat relevan dan objektif - namun tidak semestinya tepat. Jesteru itu - di bawah ini saya paparkan rasa hati,firasat dan cakap-cakap rakan UMNO saya baru-baru ini berkenaan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 akan diadakan.

1. Tarikh Pembubaran Parlimen : Penghujung Januari 2011

2. Tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 : Awal Februari 2011

3. Hampir semua calon BN/UMNO yang menang dalam Pilihan Raya ke-12 dikekalkan, kerana DS Najib tidak mahu mengambil risiko kekalahan, seandainya memilih calon baharu yang kurang dikenali.

Walauapa pun alasannya. Untuk lebih tepat, kita harus menunggu ucapan dasar DS Najib di Perhimpunan Agung UMNO Oktober depan. Mungkin pada waktu itu - teka-teki Pilihan RayaUmum ke-13 bakal terjawab. Wallahualam.

kemalangan ngeri

Paul sotong peramal kini musuh german

Paul, sotong peramal telah menimbulkan kemarahan rakyat Jerman kerana berjaya juga meramalkan kemenangan Sepanyol ke atas Jerman awal pagi tadi.

Banyak tulisan-tulisan di Facebook dan Twitter meminta Paul dilepaskan, dipanggang, dibuat makanan laut dan ada yang ingin melontarkannya ke dalam kolam jerung. Begitulah marahnya mereka kepada Paul yang kini berada di Sea Life di Oberhausen. Mereka adalah rakyat Jerman dan penyokong Jerman.

Ada juga penyokong Jerman yang berkumpul di Berlin sambil menyanyikan lagu anti-Paul. Mereka juga meminta Paul dipecat dan dilepaskan Paul ke laut. Paul sebelum ini berjaya meramal enam perlawanan Jerman semasa Piala Dunia.

Cara Mengatasi Kesesakan Jalan Raya

huhu,,makin maju negera kita makin sesak jalan raya...Perjalan yang dekat pun boleh mengambil masa yang lama sebab jalam jem nak2 jalan ke bandar-bandar utama...tapi leh jadi modal masuk keje lmbt..huhuhu..ermm kat bawah nie ada jalan penyelesaian ...pilih yer yang mana yang dapat atasi kesesakan jalan raya,..